Hoe stem je een Kalimba?

Een kalimba stemmen kan lastig zijn, en daarom laten wij u in deze video zien hoe u gemakkelijk uw kalimba correct stemt. Om een kalimba te stemmen heeft u hierbij een stemhamer nodig en een stem app. De stemhamer wordt meestal geleverd bij uw kalimba. De meeste kalimbas zijn voorzien van tanden met de noten erop bedrukt of gegraveerd, en dit kan helpen om de juiste noot te vinden. In dit geval stemmen wij een kalimba met 17 tanden, maar dit proces zal hetzelfde zijn bij een kalimba met meer of minder tanden.

Om een kalimba correct te stemmen heeft u hiervoor referentie nodig voor de juiste toonhoogte. Om dit proces makkelijker te maken raden wij u aan een stem app te downloaden op uw smartphone. Voor deze video gebruiken wij de app DaTuner, die gratis verkrijgbaar is in de Play Store. Wanneer u gebruikt maar van een Apple smartphone raden wij u aan om de Fine Tuner app te downloaden in de App Store.

De stemhamer gebruiken wij om de tanden aan te tikken van de boven -en onderkant. Door op de bovenkant te tikken krijgen we lagere tonen, en door op de onderkant te tikken hogere tonen. Met een tuner app kunt u gemakkelijk door blijven tikken totdat u de correcte toon krijgt. Wij werken graag van links naar rechts, maar dit mag u uiteraard zelf bepalen. Dit proces kan even duren, maar wanneer u klaar bent heeft u een perfecte gestemde kalimba. Tip: heeft u moeite met de juiste toon te krijgen, of verandert deze opeens? Plaats dan een vinger op elke tand naast de tand die u wilt stemmen. Zo voorkomt u dat de andere tanden ook vibreren.

De kalimba is nu gestemd. Wilt u weten hoe u de tanden van een kalimba vervangt? Hierover, en nog veel meer handige tips kunt u terugvinden op kalimbakopen.nl.