Hoe vervang je de tanden van een Kalimba?

In deze video leggen wij u uit hoe u de kalimba uit elkaar haalt, de tanden vervangt, en vervolgens weer de kalimba in elkaar zet. Dit kan goed van pas komen wanneer een tand breekt, een tand “dood” is en niet meer de juist noot creëert, of wanneer u de kalimba bijvoorbeeld wilt verven. U heeft hiervoor een schroevendraaier en een stem hamer nodig. In deze video halen wij een kalimba uit elkaar met 17 tanden, maar het proces zal hetzelfde zijn voor kalimbas met meer of minder tanden.

We beginnen door de tanden van de kalimba die de schroeven bedekken er uit te tikken met de stem hamer. Deze komen er gemakkelijk uit door zachtjes te tikken vanaf de bovenkant van de kalimba. Trek deze er vervolgens aan de andere kant uit.

Nu kunnen we bij de schroeven. Deze halen wij er halverwege uit met de schroevendraaier. Let op: de tanden zitten nu los. De tanden die wij willen vervangen halen we er nu uit. Vervolgens vervangen wij deze, en kunnen we de kalimba weer in elkaar gaan zetten. We schroeven de kalimba weer dicht, zonder de tanden die de schroeven bedekken.

Wanneer de tanden en schroeven weer goed vast zitten, is het nu tijd om de tanden terug te zetten die de schroeven bedekken. Hierbij gebruiken we de achterkant van de stemhamer. Zodra de tand ver genoeg zit, slaan we de tand er weer netjes in. Tip: Heeft u moeite met de tanden terug te stoppen met de stemhamer? Dan kunt u ook een andere tand hiervoor gebruiken. Deze plaatst u schuin tussen het hout en de metalen tanden houder. Vervolgens legt u hierop de tand die u wilt plaatsen, en tikt u met de stemhamer de tand er zachtjes in.

De kalimba is nu weer terug in elkaar gezet. Alleen moet u nu nog de kalimba stemmen. Hierover, en nog veel meer handige tips kunt u terugvinden op kalimbakopen.nl.